14 en 15 september 2024 Gratis Monumentendagwandelingen

 

In het kader van Open Monumentendag 14 en 15 september biedt Gilde Purmerend e.o. u gratis een wandeling aan. Het motto van deze dagen is “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen”.
Onze wandeling voert langs de oude straten, mooie grachten en bolwerken afkomstig uit 1574. Purmerend werd toen een vestingstad om zich te beschermen tijdens de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden. Mede dankzij die oorlog maakte Purmerend in de jaren 1568-1648 een stormachtige ontwikkeling door. Van een onbetekenend plaatsje zonder vestingen en zonder politieke invloed, groeide het uit tot een welvarend stadje, met moderne verdedigingswerken. Door de droogleggingen van de grote meren werd Purmerend een Marktstad van allure voor heel de regio.

 

 

Dit jaar vieren we ook het 200-jarig bestaan van het Noordhollands kanaal en de sluis. Voor Purmerend is het monumentale kanaal van groot belang geweest. Het was een impuls voor vele nieuwe economische activiteiten. We bleven daarmee meedoen in de vaart der volkeren.
We eindigen onze wandeling in een heel goed bewaard plekje in de binnenstad: een prachtige bierkelder van eind 18e eeuw!!!

Start: VVV/Museumwinkel, Peperstraat, Purmerend.
Zaterdag 14 september met 3 rondleidingen startend om 12.00, 13.00 en 14.00 uur.
Zondag één rondleiding om 12.00 uur.