Donderdag 7 november vond de laatste activiteit plaats in het kader van het 25-jarig bestaan  van Gilde Purmerend en Omstreken.

De bedoeling was een herfstwandeling voor alle vrijwilligers van het Gilde met als thema “Het Noord-Hollands kanaal” maar door het slechte weer viel dit in het water. In plaats daarvan kregen we in Heel Europa onder het genot van een glaasje eerst een interessant verhaal van Dick Blokker over de geschiedenis van het kanaal dat 200 jaar geleden is aangelegd. Dick ging ook in op de betekenis van deze aanleg voor de economie van Purmerend. Hij kan hierover vertellen alsof hij met koning Willem I zelf aan tafel heeft gezeten. En natuurlijk ontbrak ook weer niet het spannende  verhaal over de walvis van de firma Brantjes die nu in de Zoo van Antwerpen hangt.

Na Dick  Blokker kwam de oudste gids  van het Gilde, Jan Dekker, aan het woord die met zichtbaar enthousiasme vertelde over de dijken rond Waterland, dijkdoorbraken en natuurlijk de watersnood van 1916.Tot slot hoorden we van  Dick Blokker nog het een en ander over de wijze waarop in Purmerend volgend jaar 75 jaar bevrijding gevierd gaat worden. Deze viering gaat op grootse wijze aangepakt worden.

En dan natuurlijk de stamppottenmaaltijd.
Het Culinair Genootschap  van het Gilde heeft zichzelf opnieuw overtroffen: alle aanwezigen kregen een prachtig opgemaakt bord met de drie bekendste stamppotten naast elkaar (welke zullen dat geweest zijn?) met enkele stukken worst en een stuk vlees. Heerlijk! En als afsluiting een toetje van gekookte peertjes en ijs.