Op de laatste zondag van de maanden april tot en met augustus organiseren wij een fietstocht onder leiding van een Gildegids, die speciaal de historische en de  natuurlandschappelijke aspecten zal toelichten.
Aanvang 13.30 uur. Vertrek  V.V.V.- Museumwinkel. (wel even opgeven bij de Museumwinkel op de woensdag ervoor!! ) 
Tel. nr. 0299-207022  Kosten €. 3.50 pp. Kinderen gratis!

Overzicht van de vijf fietstochten in het kalenderjaar 2019 georganiseerd door het Gilde Purmerend; tochten met historische en natuurlandschappelijke aspecten.

Fietstocht langs het oorlogsverleden van Purmerend (zondag 28-4)

Ontmoetingspunt is de museumwinkel in de Peperstraat. Vervolgens wordt het monument op de Kaasmarkt bezocht. Dan richting Neck waar we stilstaan bij het onderduikadres Kanaaldijk 53 en het Pieter Slooten monument. Terug naar Purmerend naar het monument op de Jaagweg en langs de voormalige hbs. Door de tunnel onder de Verzetslaan naar de Westerweg waar we stilstaan bij boerderij Groenewoud en het monument vóór de Purmerkerk. Naar de begraafplaats aan de Purmerweg met de oorlogsgraven. Tot slot de plek van de Wherebom en villa Houtheuvel aan de Purmersteenweg. De tocht is een kleine 15 km lang.

Fietstocht ten W van Purmerend (zondag 26-5)

De tocht van 28 km begint bij de sluis in Purmerend. Langs het Noordhollands Kanaal rijden we naar Spijkerboor, daar slaan we linksaf naar Oostknollendam. Vervolgens gaan we via Wormer, Jisp en Neck weer terug naar de sluis.  Het punt waar we elkaar ontmoeten is de museumwinkel in de Peperstraat. 

Fietstocht ten ZW van Purmerend (zondag 30-6)

De tocht van ongeveer 26 km begint bij de Melkwegbrug in Purmerend. In het eerste deel van de tocht geven we een indruk van de planologie en van de variëteit aan bouwstijlen in de nieuwe wijk Weidevenne. Langs het Noordhollands Kanaal rijden we vervolgens naar Ilpendam, door het Ilperveld naar Den Ilp en daar slaan we rechtsaf naar Purmerland. Vervolgens gaan we via het Wormerpad en de Wormerdijk terug naar Purmerend. Bij de sluis eindigt de tocht.  Het punt waar we elkaar ontmoeten is de museumwinkel in de Peperstraat. 

Fietstocht ten NO van  Purmerend (zondag 28-7)

De tocht begint bij de Bierkade in Purmerend en gaat in noordelijke richting langs de Beemsterringvaart, dan naar Hobrede en vervolgens via Oosthuizen, en Etersheim (met het Dik Trommuseum) naar de IJsselmeerdijk. Hier rechtsaf. We passeren het diepste punt van NoordHolland. Rechtdoor tot in Edam (waar we eventueel het museum met de drijvende kelder bezoeken, denk aan je MJK). Via de Purmerringvaart naar Kwadijk, tot de Beemsterringvaart en langs dit water terug naar Purmerend. De tocht is ongeveer 35 km lang. Het punt waar we elkaar ontmoeten is de museumwinkel in de Peperstraat. 

Fietstocht langs de ringvaarten van Purmerend (zondag 25-8)

Start vanaf de Bierkade, langs de Beemsterringvaart in noordelijke richting, door Kwadijk, de Purmerringvaart oversteken en dan linksaf langs die ringvaart. Eerste zijweg rechts ingaan, de Purmer in. Door de fietstunnel de Westerweg op. Het golfterrein oversteken via pad met twee tunneltjes. Rechts door bos en langs bosrand, Groeneweg, Oosterweg, Hofweg, Herenweg. De Purmerringvaart oversteken, door Ilpendam en na het dorp weer deze ringvaart volgen tot viaduct onder de autoweg. Linksaf en de brug over de Jaagweg nemen. Aan de overkant langs kanaal in zuidelijke richting gaan en dan richting Purmerland. Wormerpad nemen, over spoor en na brugje de Wormerringvaart volgen. De Stokkenbrug over gaan, linksaf de Amazonelaan op en de tunnel door en Melkweg volgen tot de Melkwegbrug. Lengte van de tocht ongeveer 33 km. Het punt waar we elkaar ontmoeten is de museumwinkel in de Peperstraat. 

Tot slot

Start steeds om 13.30 uur bij de V.V.V. museumwinkel.

Verdere informatie voor deelnemers aan een fietstocht

● Er zijn minimaal twee gidsen
● Deelname is op eigen verantwoordelijkheid.
● De aanwijzingen van de gidsen dienen opgevolgd worden.
● De deelnemers moeten zelf voor een fiets zorgen.
● De conditie van de fietser en van de fiets moeten in orde zijn.
● E-bikes zijn toegestaan. De gewone fietsen rijden achter de voorste gids, daarachter rijden de e-bikes. De tweede gids rijdt achteraan.
Ligfietsen, driewielers en/of pedelecs  zijn niet toegestaan.
● Er mag nooit met meer dan twee personen naast elkaar gereden worden.
● Als een verkeersdeelnemer (die niet aan de tocht meedoet) toetert of belt om in te halen dan gaan we achter elkaar rijden. Dat doen we ook als het druk is op het fietspad of op de weg waarop wij rijden.
● Tekens die de voorste gids kan gebruiken zijn de volgende:
– Hand recht omhoog: we gaan stoppen.
– Hand recht omhoog en van  achter naar voren bewegen: we gaan langzamer fietsen.
– Hand schuin naar rechts omhoog: we slaan rechtsaf.
– Hand schuin naar links omhoog: we slaan linksaf.
● Bij pech of ongeval proberen we het probleem ter plekke op te lossen.
● Opgeven voor een tocht uiterlijk woensdag vóór de tocht gereden wordt en wel bij de museumwinkel. Telefoon 0299 207022. Openingstijden van de winkel:
di – vr 10 -16 uur en za – zo 12 – 16 uur
● Deelname €3,50 per persoon (behalve de tocht langs de oorlogsmonumenten, die is gratis). Kinderen gaan gratis mee.