Gilde in Nieuwsblad Purmerend

 

 

Gilde Purmerend en Omstreken belangrijk voor sociale cohesie in de stad is de titel die John Bontje voor onderstaand artikel in Nieuwsblad Purmerend heeft gekozen. 

PURMEREND – Inspelen op wat er nodig is in de samenleving en om die reden belangrijk voor de sociale cohesie in de stad. Het is een rol die Gilde Purmerend en Omstreken past als een jas. Dat betekent overigens niet dat het Gilde uitgaat van het principe ‘men vraagt en wij draaien’. Maar dat voor veel vraag het maximale wordt gedaan om te zorgen dat er aanbod is, staat vast. Ook welzijnsorganisaties en verenigingen wenden zich steeds vaker tot het Gilde. Al is die eventuele samenwerking vooral aanvullend en ondersteunend.

Vanwege groeiende vraag is het Gilde dringend op zoek naar taalcoaches voor anderstaligen met een behoefte aan taalondersteuning en rekencoaches voor anderstalige leerlingen van MBO scholen .

Voorbeelden van activiteiten en diensten die onder de paraplu van het Gilde draaien zijn: begeleiding van mensen die de Nederlandse taal beter willen leren spreken, een digitaal spreekuur waarbij ouderen les krijgen in het gebruik van laptop, tablet enzovoorts. Dan zijn er de formulierenbrigade, taalonderwijs voor nieuwkomers, stadswandelingen en fietstochten. Maar ook de aquarelgroep en het culinair genootschap behoren tot de activiteiten die vanuit het Gilde zijn ontstaan en in een steeds grotere behoefte voorzien.

Sinds september van dit jaar is Harry Rotgans voorzitter van Gilde Purmerend en Omstreken. De voormalig wethouder, die onder andere welzijn en ouderenbeleid in zijn portefeuille had, heeft zijn draai gevonden. “Ik heb veel aan de Purmerendse samenleving te danken en nu ik voorzitter ben van deze mooie club gemotiveerde mensen kan ik iets terug doen. En nog wel in het verlengde van wat ik de laatste jaren heb gedaan. Deze rol past heel goed bij mij”, geeft hij als verklaring voor zijn nieuwe onbezoldigde werk.

Gerrie Cramer is al heel wat langer als vrijwilliger actief bij het Gilde. Naast bestuurslid beheert hij de website. “Wij kijken wat er nodig is in de samenleving en borduren daar op voort door te zoeken naar mogelijkheden om deze aan te bieden. Daarbij zoeken wij naar mensen met specifieke kennis en ervaring, zodat we hen kunnen inzetten bij de diensten en activiteiten”, is de uitleg van Gerrie.

Van oudsher is er grote belangstelling voor de wandel- en fietstochten, vertellen Rotgans en Cramer om beurten. Gilde Purmerend en Omstreken kan terugvallen op 13 gidsen die (veelal) groepen door de stad rondleiden of voorin het peloton rijden en uitleg geven over de objecten langs de fietsroutes. Andere goedlopende projecten zijn het digitaal spreekuur in Bibliotheek Waterland. Hier worden mensen, meestal in groepen van acht, de fijne kneepjes van de digitale wereld bijgebracht. Dan is er de formulierenbrigade, speciaal bedoeld om mensen bij te staan die problemen ondervinden met het wegwijs worden in de vaak enorme papierwinkel die ze krijgen.

Speciale aandacht verdienen het taal- en rekenonderwijs voor nieuwkomers. Harry Rotgans: “De vraag naar deze diensten wordt steeds groter, zodanig dat er een tekort is aan coaches. We willen dan ook heel graag in contact komen met mensen die op vrijwillige basis taal- en rekenles willen geven aan degenen die het vragen en nodig hebben. Het is bekend dat er door de stad heel wat kennis loopt. Het zou zo mooi zijn als deze mensen hun kennis en ervaring doorgeven aan iedereen die kennis en ervaring van stadsgenoten kan gebruiken. En wij zijn op zoek naar een coördinator m/v voor de taalcoaches.“

De vrijwilligers van het Gilde vragen geen vergoeding voor hun diensten. Wel dient er voor sommige onderdelen een bescheiden bedrag aan inschrijfgeld betaald te worden. De vrijwilligers richten zich op advies en hulp. Zij gaan uit van de wensen van de aanvragers, maar ook van de tijd die zij als vrijwilliger beschikbaar hebben. Dat wordt in onderling overleg besproken.

Als het al niet duidelijk genoeg is valt of staat het coördinerende werk van Gilde Purmerend en Omstreken bij het hebben van zoveel mogelijk vrijwilligers. “Zonder hen zijn we ridder te voet”, aldus Gerrie Cramer. “Het werk wordt gedaan door de vrijwilligers, het bestuur is er alleen maar om te faciliteren. Ik heb dan ook alle lof voor de vrijwilligers”, vult Harry Rotgans zijn medebestuurslid aan.

Vindt jij de doelstelling van Gilde Purmerend en Omstreken sympathiek, heb jij een interessant arbeidsverleden, een boeiende hobby of iets dergelijks, sluit je dan aan. Het kost je niks, het pleegt geen grote aanslag op jouw tijd en – niet onbelangrijk – geeft veel voldoening.

Zoals de naam al doet vermoeden is het Gilde niet alleen actief in Purmerend. Ook initiatieven vanuit gemeenten rondom de stad, bijvoorbeeld Edam-Volendam en Waterland, worden door het bestuur van het Gilde, dat naast Harry Rotgans en Gerrie Cramer bestaat uit Ingrid Hezemans en Jan Kees Hottentot, op waarde geschat en wordt gekeken of daar een mouw aan te passen is. Gerrie Cramer: “Het zou juist geweldig zijn als vanuit die kanten vragen komen of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Daar staan we zeker open voor.”

Nieuwsgierig geworden?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Gilde Purmerend en Omstreken allemaal te bieden heeft kijk dan op www.gildepurmerend.nl of wil je je opgeven als taal- of rekencoach? Neem dan contact op met het secretariaat en stuur een mail naar secretaris@gildepurmerend.nl