Op zaterdag 6 april a.s. om 13.30 uur zullen wethouder Eveline Tijmstra en historicus/Gildegids Jan Dekkers de plaquette op de gevel van het Purmerends Museum gezamenlijk onthullen. Ontwerper van de plaquette is Jeroen Spijker.

Na J.J.P. Oud en Jan Stuyt is dit dus de 3e en laatste plaquette.

Voor architect Mart Stam was Purmerend al gauw te klein. Hij was twintig toen hij zijn geboortestad verliet om zich in het buitenland aan te sluiten bij de internationale avant-garde. Zijn revolutionaire ontwerp voor een huizenrij in Stuttgart en zijn achterpoot loze stoel en zijn tekenkunst spraken tot de verbeelding en vestigden zijn reputatie. Gedreven, eigenzinnig, compromisloos, idealistisch: trefwoorden die van toepassing zijn op Mart Stam. In zijn Purmerendse jeugdjaren, moeten deze karaktereigenschappen gevormd zijn.

Mart Stam

Wij zijn er trots op, dat wij met deze 3e plaquette ons Cultureel Erfgoed in Purmerend en daar buiten meer bekendheid kunnen geven.

Na de onthulling vindt er een Architectenwandeling plaats met het accent op Mart Stam, deze duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop gratis koffie of thee. Kosten €. 3.50 pp. , kinderen gratis. Iedere deelnemer ontvangt een boekje over Mart Stam. Vertrek vanaf de nieuwe VVV. –museumwinkel.  Ook wordt de mini-architectuurtentoonstelling in het museum bezocht.

PS. Voortaan de 1ste zaterdag van de maand een architectenwandeling, de overige zaterdagen een historische binnen-stadswandeling.