stadswandelingenbanner
Gidsen 2017. Klik op de foto voor een vergroting en voor de namen van de gidsen. Foto: Anneke Beumer

Het Gilde Purmerend organiseert stadswandelingen in de oude binnenstad van Purmerend.
Zij doet dit in nauwe samenwerking met de Vereniging Historisch Purmerend. Wij organiseren dit met een tiental enthousiaste gidsen die professioneel zijn opgeleid en over heel veel kennis van onze stad beschikken.

De wandelingen starten wekelijks op zaterdagmiddag om 14.00 uur van 1 april tot 1 oktober. Start bij het Purmerends museum op de Kaasmarkt. Dat is onafhankelijk van het aantal deelnemers of het weer.


Architectuurwandelingen.
Naast deze historische wandelingen zijn er ook architectuurwandelingen, dit jaar met als hoofdpersoon Jan Stuyt, die precies 150 jaar geleden geboren is. Ook is er aandacht voor andere Purmerender architecten zoals Jacob Oud en Mart Stam. Moderne kunstwerken in Purmerend (de Melkwegbrug bijvoorbeeld), komen ook aan bod.
Deze wandelingen vinden plaats op de eerste zaterdag van de maanden april – september en worden gecombineerd met een bezoek aan de speciale Stuyttentoonstelling op de eerste verdieping van het museum. Start om 13.00 uur bij het museum.
In samenwerking met de gemeente hebben Jack Otsen en Ber de Lange een mooi boekje samengesteld over het leven en de werken van Jan Stuyt. Dit boekje wordt gratis verstrekt aan de deelnemers van de Stuyt wandelingen. Dit geldt ook voor alle scholen in Purmerend.

Kosten en eventuele aanmelding.
De kosten van een zaterdagwandeling bedragen €3,50 per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis.

U hoeft zich niet aan te melden voor zo’n zaterdagwandeling maar als u met een groep van 5 of meer personen wilt komen  geeft U dat dan door (via stadswandelingen@gildepurmerend.nl of via 06 11 83 41 55), dit in verband met het eventuele inschakelen van een extra gids.

Ook is het mogelijk te reserveren voor een door u te bepalen datum en tijdstip voor het maken van een groepswandeling (historisch of architectuur) met familie, vrienden of buren of als bedrijfsuitje. U betaalt daarvoor (met ingang van 1 april) €35 per groep (in principe 6-15 personen).

Informatie en aanmelden is mogelijk via
stadswandelingen@gildepurmerend.nl
of 06 11 83 41 55.


Culinaire wandeltocht

Wilt u iets bijzonders?

Maak dan onder begeleiding van een gids een historische wandeling door Oud-Purmerend. Het Gilde biedt u een driegangen-diner aan, waarbij iedere gang in een ander restaurant plaats vindt en de gangen afgewisseld worden door een wandeling van ongeveer drie kwartier. De kosten voor deze wandeling en het diner bedragen  € 45,– per persoon en dit is inclusief twee consumpties.
U kunt zo’n wandeling aanvragen voor een groep van minstens 6 personen.

Voor informatie kunt u contact opnemen met het Gilde tel: 06 118 34 155


Plaquettes J.J.P. Oud en Jan Stuyt

2017 stond landelijk in het teken van de 100e verjaardag van de kunstbeweging De Stijl, vernoemd naar het in 1917 opgerichte tijdschrift De Stijl.
Prominente medeoprichter van de beweging is de in Purmerend geboren architect J.J.P. Oud.
Als afsluiting van het De Stijl-jaar heeft het Gilde Purmerend & Omstreken een plaquette aangebracht op de gevel van het Purmerends Museum op de Kaasmarkt 20 met de beeltenis van de architect J.J.P. Oud. De Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker heeft de plaquette mogen maken.
Het plaatsen van de plaquette is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Gemeente Purmerend en  het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland. Wilt u meer weten, klik hier .

Op zaterdag 7 juli 2018 werd door wethouder Mario Hegger en historicus en Stuytkenner Ber de Lange (zie foto hiernaast, van  Han Giskes) een plaquette onthuld van Jan Stuyt. Ook weer vervaardigd door beeldhouwer Jeroen Spijker.
Lees meer hierover in een artikel van website “De Weidevenner”, geschreven en gefotografeerd door Piet Jonker. Klik hier.


Andere activiteiten van onze gidsen zijn rolstoel- en dementiewandelingen.Contact 
Wilt u meer informatie of wilt u zich opgeven voor een groepswandeling?
mail naar  stadswandelingen@gildepurmerend.nl  of  bel: 06 11 83 41 55


Drukkerij Rijser heeft onze Gilde gidsen voorzien van nieuwe hesjes waardoor zij voortaan zeer herkenbaar aanwezig  zijn tijdens de rondwandeling.
Ook hebben zij 2 vlaggen met het Gilde-logo beschikbaar gesteld die gaan wapperen op het oude Stadhuis.


Lees hier een artikel over de stadswandelingen in Purmerend. Uit Purmerend Totaal, nummer 2, maart 2015, pagina 1.

Klik op dit plaatje voor een filmpje over de stadswandelingen.