stadswandelingenbanner

Nieuw! Fietstochten.

Nieuw: fietstochten onder leiding van Gilde-gidsen rond Purmerend met speciale aandacht voor de historische en de  natuurlandschappelijke aspecten. Klik hier voor meer informatie.

Overzicht van de verschillende soorten wandeltochten in het kalenderjaar 2019 georganiseerd door het Gilde Purmerend

Gidsen 2017. Klik op de foto voor een vergroting en voor de namen van de gidsen. Foto: Anneke Beumer

Reguliere historische stadswandelingen

Deze vinden plaats op de zaterdagen van 1 april tot 1 oktober om 13.30 uur en duren anderhalf à twee uur. Na afloop (gratis) koffie of thee in de museumwinkel. Kosten voor de wandeling € 3,50 per persoon, kinderen tot 18 jaar gratis. Voor deze zaterdagwandelingen hoeft u zich niet van te voren aan te melden.
Deze wandelingen beginnen met een kort bezoek aan het museum. U wordt vriendelijk gevraagd uw museumjaarkaart te tonen, als gebaar van steun aan museum. Op de eerste zaterdag van de maand vindt in plaats van een historische wandeling een architectenwandeling plaats.

Architectenwandelingen, dit jaar met het accent op Mart Stam

Op de eerste zaterdag van de maand in plaats van de historische wandeling om 13.30 uur. Ook anderhalf à twee uur, (gratis) koffie/thee na afloop. Kosten voor de wandeling € 3,50 per persoon, kinderen tot 18 jaar gratis. Iedere deelnemer ontvangt het boekje over Mart Stam. De wandeling begint met een bezoek aan de mini-architectuurtentoonstelling in het museum.
Op 4 mei wordt de wandeling vervangen door een wandeling langs de oorlogsmonumenten en de plekken in de stad die een bijzondere rol hebben gespeeld in de oorlog.

Groepswandelingen met een historisch karakter

Deze is op aanvraag, op een tijdstip naar wens (in principe 6-15 personen, groepsprijs € 35). Ook hier eventueel museumbezoek als het museum open is. Hier geen koffie/thee.

Architectengroepswandelingen   

Op aanvraag, op tijdstip naar wens (in principe 6-15 personen, groepsprijs € 35). Ook hier eventueel museumbezoek als het museum open is. Hier geen koffie/thee.

Scholen (historisch of architectuur)

Kosten € 30 per klas.

Culinaire wandelingen met 3 gangenmenu

Bij een culinaire wandeling bezoeken de deelnemers drie verschillende restaurants, achtereenvolgens voor het voorgerecht, voor een hoofdgerecht en voor een nagerecht. Tussen de gerechten wordt er 2 x 45 min. gewandeld. Het arrangement is inclusief twee consumpties. Vanwege de organisatie, met name de afspraken met de restaurants, is het nodig tijdig te laten weten op welke dag en tijd de deelnemers zo’n wandeling willen maken. Neem daarom enkele weken van te voren contact op met de coördinator, Peter de Paepe.
tel/mail: 0299 428546,  peter.j.depaepe@gmail.com.

Aanmelding.

Informatie en aanmelden voor de verschillende wandelingen is mogelijk via stadswandelingen@gildepurmerend.nl
of 06 11 83 41 55.

U hoeft zich niet aan te melden voor een zaterdagwandeling. Maar als u met een groep van 5 of meer personen wilt komen  geeft U dat dan wel door, dit in verband met het eventuele inschakelen van een extra gids.

NB. De wandeling op 4 mei in het kader van de herdenking van de oorlog is gratis. Ook de wandelingen op de monumentendagen (op 14 – 15 september) zijn gratis.


Voor informatie kunt u contact opnemen met het Gilde tel: 06 118 34 155


Plaquettes J.J.P. Oud, Jan Stuyt en Mart Stam.

2017 stond landelijk in het teken van de 100e verjaardag van de kunstbeweging De Stijl, vernoemd naar het in 1917 opgerichte tijdschrift De Stijl.
Prominente medeoprichter van de beweging is de in Purmerend geboren architect J.J.P. Oud.
Als afsluiting van het De Stijl-jaar heeft het Gilde Purmerend & Omstreken een plaquette aangebracht op de gevel van het Purmerends Museum op de Kaasmarkt 20 met de beeltenis van de architect J.J.P. Oud. De Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker heeft de plaquette mogen maken.

Iconen Oud en Stuyt

Nadat op zaterdag 7 juli 2018 een plaquette werd onthuld van Jan Stuyt zal op zaterdag 6 april 2019 a.s. om 13.30 uur door wethouder Eveline Tijmstra en historicus/Gildegids Jan Dekkers een plaquette worden onthuld van Mart Stam.


Andere activiteiten van onze gidsen zijn rolstoel- en dementiewandelingen.Contact 
Wilt u meer informatie of wilt u zich opgeven voor een groepswandeling?
mail naar  stadswandelingen@gildepurmerend.nl  of  bel: 06 11 83 41 55


Drukkerij Rijser heeft onze Gilde gidsen voorzien van nieuwe hesjes waardoor zij voortaan zeer herkenbaar aanwezig  zijn tijdens de rondwandeling.
Ook hebben zij 2 vlaggen met het Gilde-logo beschikbaar gesteld die gaan wapperen op het oude Stadhuis.


Klik op dit plaatje voor een filmpje over de stadswandelingen.